Ramuan untuk ayam panggang
1 ekor ayam yang agak besar
1 sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
sedikit bawang putih halia dan bawang yang di blend
Gaul kan semua bahan tadi dan perap dalam lebih kurang 1 jam
Ramuan untuk nasi
3 cawan beras brasmathi
2 1/2 cawan air
3 biji bawang besar di blend
3 biji bawang putih di blend
1 ketul halia sebesar ibu jari di blend
3/4 cawan yogurt
minyak jagung untuk menumis
buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang, bunga cengkih untuk menumis
Daun pandan untuk mewangikan nasi
Cara masak nasi
Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan2 yang di blend bersama buah pelaga, kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih...
Bila naik wangi tumiskan beras yg telah di basuh hingga naik wangi. Kemudian masukkan air dan yogurt serta daun pandan....Pelahankan api sehingga masak.
Bila nasi dah masak, ambil sebahagian dari nasi dan sumbat kan dalam ayam hingga penuh... kepit hujung ayam tu dengan lidi atau toothpick....
Masukkan ayam dalam oven dan bakar hingga masak...klu dalam microwave biarkan high dan programme kan dalam 35 min sahaja...kalau oven biasa panaskan hingga 180 ke 200 degree dan bakar dalam satu jam tetapi kena tengok2 juga jangan terlalu hitam atau burnt....
Untuk hiasan daun salad aturkan atas pinggan, timun, buah tomato ...jika suka boleh bubuh kacang jagus dan badam yang di goreng taburkan juga serta kismis dan bawang goreng...angkat ayam yang di panggang tu...letakkan atas pinggan dan bubuh lebihan nasi tadi di tepi2 ayam yang di panggang..serta minyak ayam tadi jangan buang ambil sedikit dan sapu atau tuang sikit sikit di atas ayam dan nasi...tapi jangan terlalu berminyak....hiasan ikut suka kita sendiri...
Sekian selamat mencuba....
1 ekor ayam yang agak besar
1 sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
sedikit bawang putih halia dan bawang yang di blend
Gaul kan semua bahan tadi dan perap dalam lebih kurang 1 jam
Ramuan untuk nasi
3 cawan beras brasmathi
2 1/2 cawan air
3 biji bawang besar di blend
3 biji bawang putih di blend
1 ketul halia sebesar ibu jari di blend
3/4 cawan yogurt
minyak jagung untuk menumis
buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang, bunga cengkih untuk menumis
Daun pandan untuk mewangikan nasi
Cara masak nasi
Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan2 yang di blend bersama buah pelaga, kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih...
Bila naik wangi tumiskan beras yg telah di basuh hingga naik wangi. Kemudian masukkan air dan yogurt serta daun pandan....Pelahankan api sehingga masak.
Bila nasi dah masak, ambil sebahagian dari nasi dan sumbat kan dalam ayam hingga penuh... kepit hujung ayam tu dengan lidi atau toothpick....
Masukkan ayam dalam oven dan bakar hingga masak...klu dalam microwave biarkan high dan programme kan dalam 35 min sahaja...kalau oven biasa panaskan hingga 180 ke 200 degree dan bakar dalam satu jam tetapi kena tengok2 juga jangan terlalu hitam atau burnt....
Untuk hiasan daun salad aturkan atas pinggan, timun, buah tomato ...jika suka boleh bubuh kacang jagus dan badam yang di goreng taburkan juga serta kismis dan bawang goreng...angkat ayam yang di panggang tu...letakkan atas pinggan dan bubuh lebihan nasi tadi di tepi2 ayam yang di panggang..serta minyak ayam tadi jangan buang ambil sedikit dan sapu atau tuang sikit sikit di atas ayam dan nasi...tapi jangan terlalu berminyak....hiasan ikut suka kita sendiri...
Sekian selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment