Nasi Jagung
4 cawan beras basmathi
2 cawan jagung
Penumis – (a)
½ cawan minyak jagung
2 helai daun pandan
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
Dikisar – (b)
2 labu bawang besar
3 cm halia
6 ulas bawang putih
3 cawan air (atau mengikut sukatan biasa)
1 cawan susu cair
Letakkan beras dan jagong di dlm tapisan, siram dan ditoskan
Panaskan minyak jagung dan masukkan rempah penumis (a) kacau sebentar dan masukkan bahan yg dikisar (b) kacau sehingga kuning keemasan, masukkan air dan susu (c) dan garam secukup rasa tunggu sehingga mendidih, masukkan campuran beras dan jagung, Biarkan nasi masak seperti biasa.
Peringatan:
Jika menggunakan periuk nasi elektrik, gunakan kaedah yg sama seperti memasak nasi biasa kecuali tumisan hendaklah dibuat berasingan kemudian barulah dicampurkan kedalam periok nasi bersama-sama beras jagung, air dan susu.
2 cawan jagung
Penumis – (a)
½ cawan minyak jagung
2 helai daun pandan
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
Dikisar – (b)
2 labu bawang besar
3 cm halia
6 ulas bawang putih
3 cawan air (atau mengikut sukatan biasa)
1 cawan susu cair
Letakkan beras dan jagong di dlm tapisan, siram dan ditoskan
Panaskan minyak jagung dan masukkan rempah penumis (a) kacau sebentar dan masukkan bahan yg dikisar (b) kacau sehingga kuning keemasan, masukkan air dan susu (c) dan garam secukup rasa tunggu sehingga mendidih, masukkan campuran beras dan jagung, Biarkan nasi masak seperti biasa.
Peringatan:
Jika menggunakan periuk nasi elektrik, gunakan kaedah yg sama seperti memasak nasi biasa kecuali tumisan hendaklah dibuat berasingan kemudian barulah dicampurkan kedalam periok nasi bersama-sama beras jagung, air dan susu.
No comments:
Post a Comment